Är det för lungt?

Trängselavgifterna engagerar. Några personer har hört av sig tycker att det blivit för lugnt och tyst i vissa delar av stan när trafiken minskat med 25%. Det verkar gälla kanske mest halvcentrala delar.

Visst är det så att en stad, särskilt en storstad, består av rörelse, liv, stök, buller etc. En stad är ju inte bara husen, vägarna (det som på latin heter urbs) utan även människorna, möten (det som på latin heter civitas). Frågan är hur mycket bilar det behövs för att skapa dessa möten, och kanske mer denna känsla av puls?

Trängselavgifterna tycks ju ha fått verkningar längre ut än man kunnat vänta sig. Skall bli mycket intressant att se vad attitydmätningarna kommer att visa.

Många är ju faktiskt kanonnöjda: budfirmor, taxi, bussar och andra som är beroende av att komma fram. Och jag gissar att det finns många som uppskattar trafikminskningen…

Dela med dina vänner:


Submit
2 kommentarer
 1. Martin Jungermann
  Martin Jungermann says:

  Visst många är kanonnöjda, trafiken har ju exporterats till utanför Zonen med resultatet ökad trafikbelastning och köer där istället, det Solna befarade är nu ett faktum. Således, med tiden kommer taxi, bud tvingas köra längre och längre bort då företag och handel lär migrera ut från Zonen, etablering innanför kommer man att akta sig väldigt noga för, City lär klara sig oavsett. Är det i sin tur förenligt med god miljöhänsyn, med längre färdvägar för dem som nu tycker det är kanonbra, hm….

  Vad Du inleder med är viktigt, att definiera vad är en stad, vad är dessutom en storstad, vad är dess väsen? Ta tag i detta!
  För mig är, och skall, en storstad vara en handelsplats, punkt slut. Det innebär nackdelar för en del, alternativ boenden finns för dem, men vi som valt att bo i en storstad måste ”gilla läget” man kan inte både äta kakan och behålla den.
  Biltullar hämmar Stockholms vitalitet och vilja att utvecklas. Ovanpå detta har nu Länstyrelsen tyckt till om Förbifart Stockholm….när konsensus fanns för detta projekt…!Börjar tycka riktigt synd om min hemstad som skulle kunna vara en lysande stjärna. Förutsättningar finns utan biltullar. Som dessutom en majoritet inte vill ha. Tack för ordet.

  Svara
 2. Erik Sandblom
  Erik Sandblom says:

  Jag tror att de för lugna gatorna kommer att liva upp så småningom, precis som en patient livar upp sig så småningom efter en operation. Eller som en trädgård som inte blir blommig bara för att man tar bort ogräset. Eller som en pundare får sympton när hen slutar med drogerna. Eller …

  Om inte Solnas trafik blir bättre så får kanske Solna skaffa en egen trängselskatt?

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.