Betongöar – våra nya mötesplatser?

I går söndag hamnade jag framför en av mina favoritfilmer ”Solens rike”. Har redan sett den ett antal gånger – men den var lika bra nu.

Filmen, som är baserad på en sann historia, handlar om engelske pojken James Graham som bor med sina föräldrar i Shanghai, när japanerna invaderar 1941. I tumultet som utbryter kommer James från sina föräldrar. Han hamnar sedan på ett fångläger och lär sig överleva. Man förstår att man kan bli knäpp av att ha genomlidigt dessa händelser.

I verkligheten är James Graham den kände författaren J G Ballard. Han har skrivit ett antal kultförklarade civilisationskritiska romaner: ”Crash” – som handlar om människor som blir sexuellt upphetsade av att kollidera med bilar och göra sig illa. Och den lika märkliga ”Concrete island” som handlar om en arkitekt i London vars bil bryter samman på väg hem och han hamnar på en refug mitt i ett motorvägslandskap och lyckas inte ta sig därifrån, ingen bryr sig om honom. Böckerna är intressanta som beskrivning av trafikens kulturella påverkan.

Detta får mig att tänka på den diskussion som uppkommit på senare tid där vissa arkitekter menar att motorvägslandskapen, med utglesad bebyggelse runt om är vår tids mötesplatser. Vi möts på stormarknadens parkering, istället för stadens torg, vi möts i bilkön framför korsningen. Och att vi bör bejaka denna utveckling, och försöka göra något bra av denna ”urban sprawl”. Läs t ex byggnadshistorikern Bo Bergmans beundrande artikel om danska arkitekters forskning inom detta område ”Staden på spåren” i Arkitektur, Nummer 7, 2005, sid. 54-59.

Själv tror jag inte på denna ”utveckling”. Vem vill träffas på en refug? Eller kanske skall vi som i Monthy Python-sketchen ”bo i en låda på motorvägen”?

Städer är alltid bättre än små betongöar mellan motorvägarna.

Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.