Liv i staden – stad i livet

Intressant att det nu dyker upp trängselkramare som ser trängseln som en del av stadens väsen.

Om vi vill att våra städer skall fortsätta och leva så behövs det naturligtvis aktivitet och liv och rörelse. Men nånstans övergår trängsel och luftföroreningar till att vara ett hinder för utveckling och inte tvärtom.

Men jag tror att de som kan påverka stadens aktiviteter måste vara mer aktiva för att stå emot trycket från den möjlighetsexplosion som stormarknader och externetableringar rimligt avstånd (med dagens oljepris i alla fall) erbjuder.

I dagens Sydsvenskan annonserar handelsföreningen i Lund om att de har långlördagsöppet ett antal lördagar under året. För mig är detta enbart pinsamt. Långlördagar var en fräsch idé på 1980-talet, men inte nu. Om man skall konkurrera med externhandeln måste man ha öppet när folk har tid att handla.

Läser också om att luften i Malmö översteg miljökvalitetsnormen (timmedelvärdet) för kvävedioxid i går fredag. Så är det i allt fler svenska städer. I Umeå, som jag besökte i tisdags, brottas man med detta problem, Helsingborg håller på att jobba med detta, och Stockholm och Göteborg likadant. Alla har de det gemensamt att luften är olaglig. Och detta kommer naturligvis inte att vara bra för affärerna på sikt.

Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.