Om lokalisering och serendipitet

Hur man lokaliserar olika aktiviteter i en stad får naturligtvis stor betydelse för livet i staden, men också för möjligheten att ta sig till aktiviteten. Det vet de flesta stadsplanerare – även om de inte alltid agerar utifrån denna kunskap. Ett exempel är senare års lokaliseringar av högskolor och universitet, där man på olika håll valt olika strategier. Och fått helt olika bidrag till stadens liv. Karlstad och Växjö har t ex missat allt det liv som några tusen studenter kan ge i centrum.

I Lund diskuterar man nu en ny lokalisering av en förvaltningsbyggnad. Och då är ett av alternativen att lägga den nya förvaltningsbyggnaden på Brunnshög, ett nytt utbyggnadsområde för framtidens företag – 5 km från centrum.

Jag tycker att man tänker fel – ur tre perspektiv: stadens liv, miljö och demokrati.

De 1200 arbetsplatser det handlar om har naturligtvis stor betydelse för livet i staden. Affärer, restauranger etc missar deras inköp. Och några färre personer syns i vimlet. Detta påtalade också stadens Handelsförening i gårdagens tidning.

Att fler kommer att resa med bil till en lokalisering utanför stan är självklart – även om Brunnshög ligger intill Lundalänken – ett högklassigt kollektivtrafikstråk. Men fler kommer ändå att välja bilen. En utredning vi gjorde 2004 om de olika lokaliseringarna, visar att Brunnshög hamnar långt ner i tillgänglighet, trots utmärkt kollektivtrafik.

Den sista aspekten är kanske den viktigaste: den demokratiska. Om vi gör det svårare att ta sig till kommunens förvaltningar försämrar vi också möjligheterna till den samverkan med medborgarna som är helt nödvändig för att skapa en hållbar framtid. Serendipiteten* blir också sämre – dvs möjligheterna till oväntade möten mellan tjänstemännen och medborgarna.

Och städer som Lund jobbar i många andra sammanhang just för att skapa denna denna typ av mötesplatser i en attraktiv stadskärna.

Som konsult inom mitt område besöker man kommunala förvaltningar i många svenska städer. Och jag kan garantera att alla de som blivit förvisade till städernas utkanter (t ex i Göteborg, Helsingborg, Uppsala etc) vill alla tillbaka. Och man arbetar oftast intensivt på att möjliggöra detta. Uppsala flyttar snart tillbaka sina förvaltningar in i centrum.

Bygg huset i centrum!

* Serendipitet: förmågan att göra lycksaliga upptäckter av en slump när man letar efter något annat och ta tillvara på dem. Ordet skapades av den engelske författaren Horace Walpole på 1700-talet efter en saga om ”de tre prinsarna från Serendip” (nuv. Sri Lanka). De tre prinsarna for ut och fann något annat än vad de sökte, men det prinsarna fann var ändå lika värdefullt. Serendipity har också gett namnet till en ganska charmig romantisk komedi från 2001, med John Cusak och Kate Beckinsale i huvudrollerna.

Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.