Vad lärde vi oss idag?

Första dan på Transportforum i Linköping slut. 1700 deltagare på plats. Efter att ha stigit upp i ottan för att hinna i tid till inledningen konstaterade vi alla att förmiddagen i plenum var bland de tråkigaste och mest ointressanta i konferensens hitoria. Ett alldeles för långt sjok om ”Järnvägen 150 år” följdes av en ganska oengagerad paneldebatt om hållbara transporter.

Sen gällde det som vanligt att välja bland dagens kanske 175 övriga föredrag. Jag lyckades träffa rätt på ett par intressanta. Tora Friberg, forskare från Linköping, pratade om det faktum att fler reser längre mellan bostaden och jobbet. Hon delade med sig av några sentenser från en fransk filosof i Danmark, som möjligen hette Bouche.

”Stadsborna nomadiseras – vi blir mer konsumenter än medborgare”. Hon pratade om att det idag för många är rörligheten och inte förbundenheten till en plats som förbinder mänskor. Idag träffas vi på busshållplatsen, stormarknadens parkering mer än på stadens torg. (Tycker inte det är sant, ett torg med aktiviter runt om är fortfrande en bra mötesplats).

”Stadsborna kan välja gränslöst istället för att påverka lokalt” hade också den fransk-danska filosofen sagt. Dvs resandet är så billigt och enkelt att vi ”röstar med fötterna”. Är inte affären hemmavid bra så åker vi helt enkelt till en annan. Det låter som vi blir allt mer rotlösa tycker jag. Platsen betyder inte lika mycket. Så vi är kanske på väg att bli nomader igen. Fast vad händer när bränslet blir ännu dyrare?

Nu är det snart dags för kvällens buffé och viktiga mingel!

Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.