30-zoner en bra affär


Idag är det 1 år sen Stockholm införde 30-zoner i alla bostadsområden. En åtgärd som delvis kritiserades av trafikplanerare för att man inte säkrade hastigheten med gupp etc, utan enbart satte upp skyltar på de flesta ställen.

Idag skriver DN att 30-zonerna påverkat dödsolyckorna. Antalet dödsfall i Stockholmstrafiken har gått ned från 58 till 42 det senaste året. Vidare kan man läsa att antalet dödade fotgängare minskat med hälften.

Någon ordentlig utvärdering har ännu inte gjorts, och en sådan bör kunna visa hur stor del som 30-zonerna har i detta. Men redan nu kan säga att om bara hälften av minskningen (dvs 8 dödsfall) beror på 30-zonerna så är åtgärden en bra affär.

Att införa 30-zonerna kostade 9 milj kr, och underhållskostnaden är 60.000 om året. 8 liv är enl Vägverkets effektkatalog värda 114 milj kronor. Snacka om bra affär!

Jag har länge frågat mej varför inte alla städer inför 30 i alla bostadsområden. Nu frågar jag igen!

Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.