BIL Sweden desinformerar

”BIL Sweden informerar” heter ett nyhetsblad som jag ibland får med posten. Utgivare är Bilindustriföreningen, eller BIL Sweden som det heter på svenska. Igår kom ett nytt nummer och den innehåller som vanligt en sedvanlig blandning av halvlögner och undanhållande av fakta.

Nyhetsbladet grundar sig på en rapport som man beställt från våra branschkollegor Transek. ”Bilresor kan vara renare än tågresor” säger en rubrik i nyhetsbladet, och det kan naturligtvis vara sant. Men sen övergår man till att mörka och frisera.

”I jämförelse med moderna bilar skulle det sannolikt krävas ständigt fulla tåg för att miljömässigt matcha att passagerarna istället åker bil”. Om man läser i rapporten (sid 42, fig 6) kan man se att det enda fall när detta skulle kunna gälla vore om tågen drevs med dansk kolkraftsel! Om man istället använder ”svensk genomsnittsel” så ger tågen 10-15 ggr mindre utsläpp per personkm än medelbilen 2005.

Varför man valt att räkna på dansk kolkraftsel, och även svensk genomsnittsel, är svårt att förstå. Enligt riksdagsbeslut så använder svensk järnvägstrafik 99,6% vattenkraftsel och 0,4% vindkraftsel, sk grön el. Och de senaste två åren har Sverige exporterat el istället för att importera. Så varför överhuvudtaget räkna på skitig dansk el?

De mer intressanta delarna av rapporten, som inte diskuteras i nyhetsbrevet, handlar om jämförelser buss – bil. Här måste bussbranschen fortsätta att göra förbättringar för att vara trovärdiga när bilarna blir allt bättre.

Att sen en hållbar trafik kräver diskussion även av andra externa effekter än utsläpp (olyckor, buller, markanvändning, resursutnyttjande etc) kan vi lämna därhän den här gången. Bilindustriföreningen visar ju inte precis att man är mogen att diskutera helhetsgrepp, vilket är det som behövs för framtiden.

Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.