HAL och Echelon i Sverige…

Normalt sett brukar jag inte bekymra mig särskilt över saker som kameraövervakning etc, som ger ökad säkerhet för det stora flertalet, och bara drabbar de som vill ont. Men nu förvånar jag mig stort över varför vi nästan inte sett någon form av debatt kring det nya förslag till datalagring som EU:s ministerråd just godkänt. Förslaget innebär att alla sms, telefonsamtal och internetaktiviteter skall lagras i minst två år. Är det bara jag som tycker att detta liknar storebror på riktigt?

Känner ni inte vibrationerna från datorn HAL 9000 i ”2001 – ett rymdäventyr”, Stanley Kurbricks mästerverk? Eller från den amerikanska spioncentralen Echelon, som redan spionerar på all teletrafik och e-postmeddelanden i världen? Det vore kanske det billigaste för EU – att köpa in sig i Echelon?

Vill tipsa om en spännande bok av en av mina favoritförfattare Björn Larsson: ”Den sanna historien om Inga Andersson”. I den får vi möta forskaren Inga Andersson, med inrikting på hemliga organisationer, som plötsligt får erfara vad det kan betyda att rota i Echelons verksamhet.

Personligen tycker jag inte alls om tanken att alla mina sökningar på internet, mina sms och mina mobilsamtal skall lagras och göras sökbara.

Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.