Hur många bor i städer om 50 år?

Alla som har fördrivit timmar med att zooma in sitt hus eller sin stad på Google Earth har också fått ett annat perspektiv på vår jord. Jag kan inte låta bli att zooma in Barsebäckshamn där jag tillbringar mina somrar. Tittar jag noga kan jag se vår bil, men jag kan också se den sträckning som järnvägen dit hade en gång.

Innan vi åkte till Österrike zoomade jag in den lilla orten See, och kunde leta upp hotellet.

Tittar man på våra större städer ser man helt andra saker. Det blir också uppenbart hur städer breder ut sig och tar plats, det ”urban sprawl” jag tidigare skrivit om.

Vill man ha ett tidsperspektiv på detta fenomen finns projektet ”One planet Many People – atlas of our changing environment”. Här kan man få en uppfattning om hur människan påverkar jorden, bl a genom att bygga städer. Delen om städer omfattar bilder med 10-20 års mellanrum för många av världens största städer. Titta till exempel på hur Peking utvecklats från 1978 och framåt.

Efterfrågan på stad är stor – klarar vi att tillfredställa den inom en hållbar utveckling?

I går kväll åkte vi rodel – dvs en gammmaldags träkälke – 6 km i en elbelyst bana, fort, fort. Vansinnigt – och vansinnigt kul!

Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.