Le Corbusier och cykelgaraget

Kollade in utställningen på Lunds Konsthall idag (se gårdagens inlägg). Inte så kul som man kunde önskat. Serietidningsstrippar blandade med bilder av Le Corbusier, och så svartvita filmbilder. Massor av bilder, men nästan inga frågor – och några svar är det definitivt inte tal om.

Det mest intressanta var en 21 min lång film med namnet Zonen. Tre unga danska arkitekter (26 och 1/2 års-åldern) vandrar omkring på ett grönt fält utanför Århus. Fältet har tidigare varit tänkt som industriområde, och det finns vägar etc som ligger helt öde. Nu har arkitekternas firma vunnit en tävling om att göra fältet till en stad med 20.000 invånare.

Man får höra arkitekterna säga saker som ”det urbana rummet är ett multikompatibelt system i konstant förändring, medan å andra sidan den traditionella förortsenklaven förblir fastlåst i vissa användandeformer.”

Jag kände igen mej från liknande promenader med arkitekter för så där 25 år sen, men aldrig att vi sa så akademiskt elegant oanvändbara saker.

Efter artiklarna i pressen hade jag väntat mej en intressant diskussion om skillnaden mellan hur planerare tänkt sig ett område och hur det blev, och vad boende upplevt. Något sådant hittade inte jag i alla fall.

Roligare att kontatera är att Lundahoj, projektet som håller i Sveriges enda bemannade cykelgarage, firat 10-årsjubileum. Under de här tio åren har 450 personer som haft svårt att hitta jobb fått meningsfull sysselsättning, många har gått vidare till andra fasta jobb, och antalet cykelstölder bland de ca 5000 cyklar som finns runt Lunds station minskat radikalt. Varför inte fler kommuner tagit efter är en gåta. Grattis Lundahoj!

Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.