Oljenyheter för nya tider

Idag kan man på N24 läsa att oljepriset kommer att understiga 60 dollar fatet under nästa vecka. Då bör man komma ihåg att det handlar om helt andra nivåer än vi varit vana vid tidigare. Under perioden 1986-2004 låg oljepriset konstant på ca 20-25 dollar fatet.

Alla trafikprognoser som vi grundar vår trafikplanering på utgår från denna låga prisnivå. Under början på 2004 hände något som gjorde att priset vid början på 2005 låg kring 40 dollar fatet. Toppen nåddes den 30 augusti 2005, när oljan nådde över 70 dollar fatet. Då hade priset påverkats av Katrina-orkanen, och att 5% av kapaciteten i USA:s oljeraffinaderier då slogs ut.

Därefter har priset legat kring 55-63 dollar fatet. Och nu är det alltså en nyhet att priset kommer att sjunka under 60 dollar fatet.

Det underliggande fenomen som påverkar priset är att vi ligger nära den tidpunkt när hälften av all olja som finns är förbrukad, det som kallas ”peak oil”. Och att oljeförbrukningen just nu är i ständigt ökande, bl a på grund av utvecklingen i Kina och Indien. Vi förbrukar varje år ca 30 miljarder fat olja, och hittar 5-6 miljarder fat ny olja. Och på sikt är detta naturligtvis Ebberöds bank, dvs ohållbart.

Till och med världens näst största oljebolag Chevron bekymrar sig över detta. Klickar du deras länk så ser du hur snabbt vi förbrukar olja.

Nån som tror att detta inte kommer att påverka våra transporter de kommande åren?

Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.