Nollvisionen in i dimman

I går hände en stor trafikolycka på E22 norr om Lund. Cirka 60 bilar kolliderade i en enda röra som timmar att reda ut. Såg ut som en klassisk tysk motorvägsolycka. 6 personer allvarligt skadade och ett 40 tal lindrigt skadade. Det rådde mycket tät dimma vid olyckstillfället.

Är detta en olycka som vi trafikplanerare kunde ha planerat bort? Kan nollvisionen klara denna typ av olyckor? Både ja och nej. Inom några år kommer alla bilar att ha avståndshållarsystem som gör att bilen bromsar av sig själv om du kommer för nära framförvarande bil. Systemet finns redan på dyrare Mercedes och BMW och Volvo.

Men helt kommer vi naturligtvis inte att kunna ta bort det personliga ansvaret när vi kör bil (nu kommer någon att kommentera: spårtaxi…). Några av de bilar som i går kolliderade på E22 körde naturligtvis för nära – för fort. Punkt.

Själv upplevde jag konsekvenserna av olyckan på två sätt. Ungefär samtidigt som olyckan skedde ringde min 82-årige pappa från Eslöv och var sjuk och behövde skjuts till akuten i Lund. Med följden av att jag satt fast i köerna en lång stund. Och i går kväll och natt på akutmotttagningen på Lunds Universitetssjukhus tog det extra låååång tid på grund av olycksoffren. Klockan 23.30 var det minst 10 personer före min pappa i kön till röntgen. Alla hade de stödkrage.

Jag skall hälsa på honom nu.

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.