All time high för oljan

I fredags slog oljepriset all time high. Ett fat olja kostade då 75,35 $ fatet, det högsta pris som noterats sedan handeln på råoljebörsen inleddes 1983. Nu får jag ändra mina powerpoint-bilder där jag haft det tidigare rekordet från 30 augusti 2005 som låg på 70,85 $ fatet.

Skälet till att oljepriset slår i taket just nu anses vara krisen i Iran och oroligheter i Nigeria. I veckans nummer av The Economist finns en lång artikel om oljeindustrin med namnet ”Steady as she goes” som argumenterar för att världen inte kommer att stå utan olja, och skulle oljan börja sina kommer det ändå inte att bli en ekonomisk katastrof som vissa ”oljepessimister” förutspår.

Argumenteringen handlar om att vi visst hittar ny olja (om än inte som förr), att man kan göra bensin av gas GTL (gas-to-liquid), att man blir bättre på få ut de sista dropparna ur oljekällorna med ny teknik, tex ång-injektion och att det kommer alternativa bränslen.

OK, må så vara. Men att oljan inte blir billigare, att vi når ”peak oil” inom 1-2 eller 10-20 år, tycks det råda enighet om. Och då är det nog smartast att börja se över oljeförbrukningen.

Min bror, VD för Trivector LogiQ, som är managementkonsulter och inte lika nära hållbarhetsfrågor som vi på Trivector Traffic har köpt en gasbil. Han ringde för ett par timmar sen och berättade att han tankat gas och blivit förvånad över hur lite som gått åt. Klok man min bror.

Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.