För kungen i framtiden?

På den här bloggen försöker jag ofta spana in i vår gemensamma framtid. Kalle, vår sagokung, fyller 60 år idag. Detta uppmärksammas i media – och det är naturligtvis rätt – eftersom vårt kungahus är ett mediakungahus. Hur många tidningar och annan media lever idag gott på kungen och hans familj? Kungahuset är ju vår mesta dokusåpa. Det finns statsvetare som menar att det är tack vare denna symbios mellan hovet och media som ca 70% av svenskarna idag är för monarkin. Men hur länge?

Kan man verkligen tänka sig att monarkin finns kvar om 50 år? Om 100 år? Ett följdriktigt sätt att införa republik skulle kunna vara att man monterar upp kameror på slottet, och gör om kungahuset till en riktig reality-show, modell Osbournes. Och så låter man tittarna rösta ut en medlem varje vecka tills allt är klart. Den optimala kungasåpan.

Och eftersom kunghuset ändå bara har denna mediala och marknadsmässiga funktion idag så kan man sen handla upp ett nytt kungahus, låt säga vart 5 år. Och Carl Gustaf kan då få en beställarroll – och vara konsult till det nya hovet. Förmodligen vinner Hey Baberiba-gänget den första upphandlingen.

Grattis Kalle!

Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.