I den bästa av världar

På flyget hem från Peking läste jag tisdagens Aftonbladet och fann en artikel av den slovenske filosofen Slavoj Zizek. I den utpekar han rika personer som Bill Gates, som ger gigantiska summor årligen till välgörenhet, som ”våra värsta fiender”, värre än ”religiösa fundamentalister, terrorister och korrumperade och ineffektiva statliga byråkratier”.

Hans tes bygger på att Bill Gates och andra ”liberala kommunister” ger bort ”med ena handen vad de roffat åt sig med den andra”.

I den bästa av världar behövs ingen välgörenhet. Men att tycka att Bill Gates är en större skurk än Usama Bin Ladin är att ta i. Visst blir man trött på buggarna i Microsofts program ibland men…

Jag vet inte om Zizek menar att problemet med kapitalism är att vissa blir rikare än andra. I Kina säger presdient Hu Jintao att vissa måste få bli rika först – för att andra skall komma efter. Och när han nu är på statsbesök i USA så träffar han Bill Gates före han träffar George Bush (vem skulle inte göra det?).

Och Putin, som berikar sig själv på ryssarnas bekostnad, ger inte bort några pengar i välgörenhet.

Visst har de stora multinationella företagen idag många gånger en otäckt stor makt, i många fall större makt än nationalstaterna. Men än så länge föredrar i alla fall jag rika välgörare framför terrorister och korrumperade presidenter.

På flyget hem såg jag North Country, en film om en kvinnlig gruvarbetare som lyckas få rätt mot det stora bolaget när hon utsätts för sexuella trakasserier. Grymt bra film, gjord av Participant Productions som jag skrivit om tidigare.

Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.