Peking och Visby – cykelstäder från förr?

I går kväll var jag och pratade på ett samrådsmöte i Visby kring Visbys översiktsplan. Flera personer, bl a turistchefen på Gotland, vittnade om att Gotland kanske inte längre är den cykelö som det var på 70 och 80-talet. Nån som minns Ulf Lundells Jack – som på Easy Rider-vis kastade klockan i starten på sin cykeltur på Gotland?

Och Visby är inte den cykelstad som det skulle kunna vara. Gotlänningarna har högst bilinnehav i hela landet, 537 bilar per 1000 inv (rikssnitt 452). Och turisterna hittar inte, och tycker att det känns otrevligt att cykla med för mycket bilar intill. Skall föreslå dem ett besök på Bornholm….

Nu har jag på en vecka alltså besökt två före detta cykelstäder – Peking och Visby. Olika dimension – men dock. Jag tror Visby har lättare att vända trenden – i alla fall om det skall ske på frivillig basis.

Här är en tidningsartikel om mötet.

Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.