Vad är ett hållbart transportsystem?

På vår kickoff månd-tisd för TransportMistra diskuterade forskarna från Sverige, Danmark, Norge och Storbrittanien livligt om vad ett hållbart transportsystem är, och hur detta skall definieras. I dag finns ingen vedertagen definition, utan det cirkulerar ett antal icke officella sådana – bl a en framtagen i EU-sammanhang.

A sustainable transport system is defined as one that

  • allows the basic access and development needs of individuals, companies and societies to be met safely and in a manner consistent with human and ecosystem health, and promotes equity within and between successive generations
  • is affordable, operates fairly and efficiently, offers choice of transport mode, and supports a competitive economy, as well as balanced regional development
  • limits emissions and waste within the planet’s ability to absorb them, uses renewable resources at or below their rates of generation, and, uses non-renewable resources at or below the rates of development of renewable substitutes while minimising the impact on the use of land and the generation of noise.

Min bild är dock fortfarande att vi vet tillräckligt mycket för att se att vi ofta går i en icke hållbar riktning (ökande utsläpp, utglesning, buller etc) . I ett första skede bör de definitioner som finns vara tillräckliga för att kunna veta i vilken riktning vi skall gå för att det skall bli bättre, och inte sämre. När vi sen kommit en bit på vägen behövs kanske mer distinkta definitioner, men dit är det långt.

Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.