Oljan engagerar allt mer

I gårdagens DI skrev Johan Norborg, som skrivit ”till världskapitalismens försvar” (som jag inte läst) att det stora problemet med oljan är att det upplevs som ett problem. Alla andra problem kommer marknaden att lösa. Även att hitta mer olja verkade det som.

På kvällen kunde man i TV se Thomas Korsfeldt, GD på Energimyndigheten, berätta att oljepriset kommer att vara högt bra länge, men om 5-10 år så har man byggt ut raffinaderikapaciteten så då kommer oljepriset att sjunka till hälften.

I dagens nummer av Ny Teknik finns en mycket intressant artikel om hur företag över hela världen på olika sätt försöker hitta mer och mer energieffektiva kösningar eftersom man ser att oljan och annan energi bara kommer att bli dyrare.

Att allt fler bedömare menar att vi snart passerar den punkt där vi förbrukat hälften av all tillgänglig olja tycks inte bekymra varken Johan Norborg eller Thomas Korsfeldt. Tur då att företagen förstår att här finns pengar att spara. Så kanske har han rätt Norborg – kapitalismen fungerar.

Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.