Persson kramar träd och produktiviteten ökar

Idag finns det en intervju med Göran Persson i DN. På bilden kramar han ett träd (vad säger Anitra, vad säger miljöpartiet?) och pekar på skogen som vår räddning när det gäller att bryta oljeberoendet. Och visst kan spriten spela roll (eller vad säger Anitra?). Det intressanta är i vilken ordning han tar argumenten för att bryta oljeberoende.


Foto: Sven-Erik Sjöberg

Det första skälet är det ekonomiska – oljan kommer att bli dyr framöver. Frågan är bara om inte alternativen därmed också blir dyra? Det andra skälet är säkerhetspolitiken – det kan komma att bli strid om de sista dropparna. Först på tredje plats kom mer miljöargumenten – klimatförändringarna.

Men går det överhuvudtaget att skilja på dessa tre argument? Egentligen motsvarar dessa de tre hållbarhetsaspekterna: Ekonomi, socialt och miljö.

På annat ställe i DN finns en artikel om hur bra det går för Sverige i tillväxtligan. Vi har mycket stora produktivitetsökningar i de flesta branscher. Utredarna kritiserar bara det faktum att Sverige är dåliga på att få ner arbetslösheten. Har det aldrig slagit dem att det hänger ihop även här? Om vi blir bättre på att producera mer per tidsenhet (=ökad produktivitet) behövs det färre personer som gör jobbet. Kanske måste vi börja mäta produktivitet och välfärd på ett annat sätt?

Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.