Trängselavgifter och porrfilm

Det skrivs mycket konstigt om trängselavgifterna i Stockholm. Den 11 maj har Bengt Göransson, f d socialdemokratisk kulturminister, i en artikel i Aftonbladet sagt att trängselavgifter är lika dumt som skatt på porrfilm.

Hans argument är att eftersom försöket gett större minskningar än beräknat (-22% trafikminskning mot prognostiserade 10-15%) så kommer det inte in tillräckligt med pengar till kollektivtrafiken. Han jämför med att man nån gång på sjuttiotalet ville lägga skatt på vålds- och porrfilm för att få in pengar till kvalitetsfilm. Och då skulle det behövas massor av skitfilm för att kvalitetsfilmen skulle överleva.

Han har fel på massor av sätt. Målet med trängselavgifterna i Stockholm är inte i första hand att ge pengar till kollektivtrafiken – utan attt öka tillgängligheten i trafiken, minska trängseln och minska miljöpåverkan. Det har aldrig satts upp några mål för vilka summor som skulle komma in till kollektivtrafiken. Och det går naturligtvis att kalibrera in avgiftens storlek så att trafiken blir det man önskar – och man får in de pengar man vill.

Trängselavgifter, som många av Europas städer desperat behöver, gör det möjligt att lösa trafikproblemen där det inte är möjligt genom att öka utbudet. Jämförelsen med porrfilm haltar betänkligt. Trängselavgifter handlar om att en kollektiv nyttighet (gatuutrymme i stad) är så attraktiv att den utnyttjas i så hög grad att nyttan minskar, det man brukar kalla ”tragedy of the commons”. Med ett pris på nyttigheten får man en mer optimal användning. Hur tusan han får ihop jämförelsen med porrfilm förstår inte jag. Nyttan av porrfilm – om det finns en sådan – minskar väl inte för att fler utnyttjar den, och porrfilm är väl inte direkt en kollektiv nyttighet heller?

Och sen gillar han inte marknadslösningen heller – kanske tycker han köer är mer jämlikt?

Dela med dina vänner:


Submit
2 kommentarer
 1. Mats Améen
  Mats Améen says:

  Hej Christer!
  Bra synpunkter på Bengt Göranssons debattartikel. Kan du inte skriva ett debattsvar i Aftonbladet – det skulle behövas!

  /Mats Améen

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.