Varning! Kommissionen överger miljömål för transporterna

Jag har varit en av dem som sett EU:s vitbok för transporter som ett ganska bra och framåtsyftande dokument. Häromdagen fick jag ett telefonsamtal från en upprörd person på Vägverket som arbetar med frågorna kring transporternas hållbarhet. Han pekade på att den mid-term review av EU:s White Paper för transporter som nu läggs fram överger flera av de kloka mål man tidigare haft. Iadg fick jag motsvarande synpunkt i ett mail från vännerna på Lunds kommun.

DG TREN – Transport och energidirektoratet – föreslår blandannat att målet om decoupling stryks. Kommissionen vill inte längre bromsa ökningen av transporter som följer vid ekonomisk tillväxt. I stället vill man lyfta fram ökad rörlighet som en förutsättning för ekonomisk tillväxt. Tänk så fel man har – läser de inte forskningsrapporter på kommissionen? Det finns inga ensidiga kopplingar mellan ekonomisk tillväxt och ökad rörlighet. Och det är tillgängligheten som är det viktiga – inte rörligheten.

Även den tidigare inriktningen att flytta gods till järnväg urholkas. Man konstaterar bara att utvecklingen går åt ett annat håll – men föreslår inga åtgärder.

Tankarna ligger i linje med ordföranden Manuel Barrosos tolkning av EU:s Lissabonstrategi – ekonomi och jobb går före miljö. Hur gammal är karln egentligen – har han inga barn?

Nu är det dags för våra svenska politiker att agera. Visst vill vi ha tillväxt – men vi vill ha ett liv också. Nån som hört talas om hållbarhetsbegreppet? Vågar vi hoppas på att det finns några som förstår?

Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.