Bo i naturen – och transportera sig dit då?

Igår fick jag med posten en inbjudan till en konferens: ”Bygga bo i naturen”. En konferens som skall äga rum på Kulturhuset i Hässleholm 7-8 september. ”Det gröna Skåne inbjuder till en tvådagars konferens med erbjudande till dig som är intresserad av frågor kring boende- coh livskvalitet” lockar framsidan med. Avsändare är Bromölla, Hässleholm, Hörby, Kristianstad, Osby, Perstorp och Östra Göinge.

Som jag förstår det är det en konferens som handlar om att kommunerna i nordostskåne vill vara en del av Öresundsregionen. ”Det handlar om hur framtidens bostadskonsument (intressant ord, konsumerar man verkligen bostäder?) ser ut, om det går att bo i naturen och jobba med världen som arbetsplats ……”

Många kompetenta och intressanta föreläsare som Ines Uusmann, GD på Boverket, Peter Elmlund, Urban City Research (vi saknar din blogg Peter!), Marika Wachtmeister, Wanås konstutsällningar, Per Svensson, Expressen osv. Och på kvällen underhållning med Thomas Petersson mfl. Och politiskt korrekt som man är finns en hel del om hållbarhet: miljö, blandstaden, trygghet osv.

Men ingenstans en diskussion om transporternas betydelse för att man skall kunna ”bo i naturen”. Det finns ett ämne – 40 min långt med 4 föredrag! – som heter ”Bo i naturen, jobba i världen”, men de fyra föreläsarna kommer från företag och organisationer som på olika sätt har världen som arbetsfält. Under detta ämne står det bl a ”Goda kommunikationer gör att man snabbt kommer ut i världen, när det behövs.” Och det är faktiskt stor skillnad på hur goda kommunikationerna är mellan de arrangerande kommunerna.

Ingen pratar om hur man tar sig till naturen, och vad som krävs för att detta skall kunna ske hållbart. Miljövänliga material – som man ägnar 3,5 timmar åt – är naturligtvis jätteviktigt, men om tillgängligheten till de miljövänliga husen är dålig, spolieras snabbt den miljövinst man gjort i materialen.

Visst är det svårt med helhetsgrepp?

Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.