Sjöröveri och fastighetspriser

På somrarna bor vi i Barsebäckshamn, ett gammalt fiskeläge ett stenkast från det numera avstängda kärnkraftverket. Vi har just begått en sedvanlig midsommar med släkt och vänner, och för andra året i rad kunna sitta ute.

Idag finns ingen yrkesfiskare i Barsebäckshamn. År 1881 fanns det 95 st. Och 1951, när den bok är skriven som jag hämtar uppgiften från, fanns 7 st. Det fanns också en järnväg ner till hamnen som var en viktig utskeppningshamn för säd.

Ännu länge tillbaka på 1100-talet och flera hundra år framåt lär Barsebäckshamn ha varit ett veritabelt sjörövarnäste. I samband med Skånska kriget 1676-79 (som slutade med slaget i Lund) brändes hela fiskeläget med sina 32 hus ner, på Carl XI:s befallning. Fiskarna lär efter detta ha bedrivit sjöröveri och vrakplundring för att överleva. Smuggling var under långa tider ett lukrativt tillskott till fiskets mer osäkra inkomster.

Från 1940 och framåt började Barsebäckshamn bli ett sommarnöje för många från städerna runt omkring. Under många år kallades Barsebäckshamn för Lilla Lasarettet eftersom många Lundaläkare hade sommarhus här. Sedan många år tillbaka är det dock inte sommarhusen som ökar. De hus som byggs är allt oftare för permanentboende, och priserna har stigit till en nivå när knappat ens läkarna har råd att köpa husen. De stora husen köps och byggs istället ofta av personer som byggt upp framgångsrika verksamheter typ försäljning av centraldammsugare. Och många priser är rena sjörövarpriserna.

Hittade en spännade webbplats för fastighetpriser. Visserligen bara i USA, men ändå. Alltså, om du har vänner eller släkt i USA och vet adressen är det bara att knappa in och så vet du direkt vad deras hus är värt!

PS. Visst var det riktigt dålig fotboll som Sverige presterade igår – trots Lagerbäcks bortförklaringar. DS

Länkar:
Fastighetspriser i USA
Segelsällskapet Pinhättan

Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.