Varför är inte allt gratis?

Var i Stockholm idag för expertgruppen för trängselavgifterna. Nattåget upp och flyg hem för att spara nån timme, eftersom det är mycket resande nu. Vad händer då? Kaos på Arlanda, flygplatsen stängd under dagen, vilket gjorde att allt var försenat även 19.00. Kom hem senare än om jag tagit tåget hem också… Fast det brukar också ofta vara försenat – bromsfel ni vet…

Läser om nya partiet Piratpartiet. Som vill att det skall vara tillåtet att stjäla musik, bara vi gör det på Internet. Varför skall det inte vara tillåtet att stjäla CD-skivor i affären? Eller stjäla godis? Godisdelning kan vi kalla det. Väx upp! Att 3/4 av ungdomarna enligt TEMO sympatiserar med idéerna betyder inte att de är rätt. Bara att vi missat att kommunicera upphovsrättens idé till dem – och att föräldrarna inte fattar teknik. Har diskuterat frågan med många tonårsföräldrar – och alla ser frågande ut och fattar ingenting.

”Det finns inga gratis luncher” som Milton Friedman sa. Och att införa en sk bredbandsavgift som vissa populistiska politiker nu börjar prata om blir svårt och orättvist. Det finns trots allt många som aldrig laddat en en låt eller film.

Längre fram i min Sydsvenskan finns en annons för ett nästan ännu töntigare parti: Skånes självständighetsparti, gamla Skånepartiet, som bl a vill återstarta Barsebäck. Som tur är så finns det bilder på en del av medlemmarna. Och alla ser så gamla ut så problemet försvinner nog av sig själv…

För oss mitt emellan – som tycker det är OK att betala för musiken: köp Paul Simons Surprise. Kanonskiva. 90:- på ITunes.

Dela med dina vänner:


Submit
1 kommentar
  1. Jan Wiklund
    Jan Wiklund says:

    Att gratis ladda ner musik från internet och betala det hela med bredbandsavgift är i sig inte konstigare än att gratis låna böcker på bibliotek och betala det med en skatt. Men det är klart – hade copyrightmaffian varit lika stark för hundra år sen som idag hade vi aldrig fått några folkbibliotek…

    Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.