Vill Göran slå två flugor i en smäll?

Oljekommissionen, med uppdraget att bryta Sveriges oljeberoende till 2020, är i kris. Man försökte i mitten av maj att skriva samman sig till en rapport som skulle kommit denna vecka, men nu skjuts det hela upp.

Det tycks handla om några olika spår där man är oense:

  • Leif Johansson, Volvo, tror inte på att man kan minska Sveriges energiförbrukning med 40% till 2020. Och det är klart, om man lanserar nya bilar med V8 motorer, och bara under snaran lanserar flexifuelbilar, så går det ju inte. Men förmodligen har han ändå rätt.
  • Övergångslösningen med naturgas var nästan bortskriven. Detta är förmodligen inte särskilt klokt. Naturgas i sig är ju inte helt lyckat ur koldioxidsynvinkel, men naturgasinfrastrukturen kan användas till att distribuera biogas i framöver. Och det behövs många olika lösningar – det finns inga Columbi ägg.
  • Göran Person tycks vurma mycket för skogs- och lantbrukets roll, dvs etanol. Han är ju gudbevars skogsägare. Två flugor i en smäll – lösa oljeproblemet och kunna sälja sin skogsråvara!

Blir det en tummetott – eller får vi ett vettigt förslag inom detta viktiga område?

Länk: Artikel i Veckans Affärer

Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.