Är detta Lund – verkligen?

I dagens Sydsvenskan kan man läsa att Gert Wingårdh ritat en – gissa vad – skyskrapa (surprise, surprise) för Lund. Den skulle placeras på det nya Brunnshögområdet – eller Lund NE – som det kallas i internationella sammanhang. Högst upp på Lunds ”högsta punkten” vilket gör att den skulle bli 2,5 meter högre över havet än Turning Torso. ”Som två människor med armarna om varandras axlar” säger Bengt Aronsson, stadsarkitekt i Lund, som gillar förslaget. Som två stövlar på tork tycker jag snarare. Den ena stöveln skulle bli hotell, den andra bostäder.

Visst, huset är helt klart kaxigt, och struntar i sann Gert Wingårdh- och Rem Koolhaas-anda fullständigt i sin omgivning. Och det kanske man kan tillåta sig ibland, och huset kan säkert bli ett nytt landmärke. Men det finns två frågor man kan ställa sig, tycker jag:

1. Skall Lund verkligen konkurrera med Malmö just på detta sätt?
2. Finns inte risk för en allt för stor förskjutning av centrum attraktivitet mot nordöst?

Första frågan handlar om Lunds själ – om man verkligen skall försöka konkurrera med Malmö på den lite större stadens planhalva. Kan inte vissa uppleva det som lite töntigt av Lund att försöka slå Malmö i hushöjd?

Den andra är frågeställningen är kanske allvarligare. Lunds centrum kämpar idag mot dragningskraften från externa köpcentra, från Malmö, Köpenhamn osv. Redan tidigare har Lunds kommun aviserat att man funderar på att bygga en ny förvaltningsbyggnad på Brunnshög – vilket jag tycker är mycket tveksamt ur flera perspektiv som jag skrivit om tidigare.

Lund behöver ett nytt konferens- och kongresscentrum. Det bör ligga i stadens centrum och inte i utkanten. Är det inte mer Lund att bygga ett kaxigt hus i centrum, för dessa ändamål? Låt arkritekter som Rem Koolhaas eller Zahia Hadid göra ett förslag som lyfter centrum. Ett intressant inspirationsobjet är ”The friendly alien” i Graz, som byggdes när Graz var kulturhuvudstad 2003.

Om man väljer att ge bygglov för en skyskrapa på Brunnshög, behöver man definitivt en stark motpol i centrum. Ordna en internationell arkitekttävling om ett nytt kongress- och konserthus i Lunds centrum!

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.