51.000.000.000.000 är mycket pengar

Idag presenterade Världsbankens förre chefekonom Nicholas Stern en 700-sidig rapport om klimatförändringarna. Och den visar att om vi inte gör något – och det omgående – så väntar stora, stora problem.

Den bild av världen som målas upp i rapporten, om ingenting görs åt klimatförändringarna, är inte så kul, utan snarare mörk, skrämmande och apokalyptisk. Översvämningar och torka hotar att göra 200 miljoner människor hemlösa, en sjättedel av världens befolkning riskerar vattenbrist och två av fem djurarter löper risk att utrotas.

Den stora poängen med rapporten är att vi nu fått ett ekonomiskt värde på problemet. Som är lika stort som ett av de båda världskrigen, eller 30-talets depression. De 50 biljonerna motsvarar ca 20% av alla länders samlade BNP. Men det kanske mest intressanta är att åtgärder som behövs nu för att inte hamna i denna situation, motsvarar bara 1% av den samlade BNP! Snacka om bra investering!

Vi måste handla nu – och måtte de klimatsamtal som skall ske i Nairobi 6 nov leda framåt. En nyckel är att få med USA och Kina på tåget. Och hoppas att politiker på alla nivåer förstår detta, och möjliggör för alla oss andra att fatta rätta beslut.

Framtidsyrken för en ny tid.
Dagens yrke: klimathjälte

Länk:

Stern-rapporten
DN-artikel om rapporten

Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.