Kommer Gudrun igen med Volvos hjälp?

En ny rapport som kom i dagarna ”Going to the extremes – an intercomparison of model-simulated historical and future changes in extreme events” från forskare vid bl a National Center of Atmospherical Research, visar att vi kan förväntas oss fler extrema vädersituationer i framtiden. Den globala uppvärmningen som växthuseffekten ger upphov till kommer att ge speciellt västra USA, Brasilien och medelhavsländerna mer extremt klimat.


Foto: Ola Hemström

Man har gjort ett stort antal datorsimuleringar för olika scenarier med olika koldioxidhalt och uppvämning. Häftiga regnväder, torka, stormar och värmeböljor kommer att bli vanligare. Effekterna blir mindre om vi lyckas minska utsläppen – och större om det går dåligt.

Och det tycks ju just nu tycker jag inte mig se så många tecken på att det går bra. De senaste veckan har jag fått mängder med förundrade kommentarer om Volvos beslut att lägga ner biogasbilarna. Bilförsäljare, näringslivsmänniksor, miljömänniskor ingen förstår någonting.

En av medlemmarna i Sustainable Business Hub, det nätverk för miljödriven näringslivsutveckling där jag är ordförande, är bl a leverantörer av utrustning för tillverkning av biogas. VD:n där berättade häromdagen hur ett par kunder, kommuner i det här fallet, dragit tillbaka sina beställningar på grund av Volvos beslut!

Och detta sker just när marknaden öppnar sig. Och just när vi behöver alla olika möjligheter att minska koldioxidutsläppen. Snacka om dålig fingertoppskänsla!

Framtidsyrken för en ny tid.
Dagens yrke: ovädersvarnare

Länkar:

Artikel om rapporten i Herald Tribune
Artikeln
Sustainable Business Hub

Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.