No more business as usual

Har varit i Malmö på förmiddagen och hållit föredrag för en massa människor från åkerier, speditörer osv. Seminariet handlade om de upphandlingskrav som det offentliga ställer. Min uppgift var, som ganska ofta, att lyfta blicken och sätta in dessa handgripliga åtgärder i ett större sammanhang: klimat, olja, hälsa, attraktiva städer osv. Jag har de senaste veckorna använt en rubrik jag hittade i Scientific Americans septembernummer i en utmärkt artikel om energi i framtiden: ”No more business as usual”. Jag tycker det är passande för mycket av det som vi håller på med inom transportområdet. Det är lika bra vi vänjer oss nu, för gamla sanningar gäller inte längre.

När jag gick till tåget gick jag in på Folk å Rock, den stora fantastiska skivaffären som finns i Malmö. Den fanns tills i somras även i Lund, där det hela började, men man tvingades stänga på grund av bristande lönsamhet. Vi saknar den så.

Jag hade ett långt samtal med Kenneth Ovesson som äger och startade affärerna. Om varför det fungerar i Malmö och Helsingborg men inte i Lund (där det hela började). Kenneth har under året gjort en storsatsning i Malmöbutiken, anställt baristor i caféavdelning, utökat ytan så att Folk å Rock nu nästan ser ut som en av de stora butikerna i London. Måste vara Sveriges bästa.

Vi pratade också mycket om varför det är så att Malmö tar över mer och mer från det som Lund var för 20 år sedan. All puls och framtidstro tycks finnas i Malmö. I Lund arbetar man och forskar. I Malmö roar man sig, tittar på framtiden i form av Turning Torso osv. Lund håller på att bli som Cambridge, sa Kenneth. Och så är det nog.

Det borde gå att lyfta bilden av Lund åtskilliga snäpp. För jag tror att det är där det ligger. Det händer faktiskt mycket i Lund, och tillväxtmässigt ligger Lund i topp. Men bilden av Lund motsvarar inte alls detta.

Jag tror det är möjligt. Med ett samarbete med kommun, företag och universitet så kommer man långt. Utan att universitet skall behöva ha högskolekurser som ”Fashion and Technology” och ”Fundamentals of Red Wines”!

Framtidsyrken för en ny tid.
Dagens yrke: universitetskursnamnsättare

PS Köpte två skivor av Kenneth: Nisse Hellberg, Snackbar Blues, och Jerry Lee Lewis, Last Man Standing DS

PS 2: Nya numret av Internetworld har en samling av ”Proffsbloggar” man lyfter fram. Där finns Ljungbergs blogg tillsammans med Bodil Malmstens och Viggo Cavlings. Det ni! DS

Dela med dina vänner:


Submit
1 kommentar
  1. Jonatan Björse
    Jonatan Björse says:

    Lund känns regressivit när särarten gentemot Malmö och övriga städer försvunnet. Spiken i kistan kom när stadsbussarna blev malmögröna…

    Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.