Varför är det så ont om utopier?

På torsdag skall jag delta i en diskussion med konstnären mm Carl Johan de Geer som öppnar en ny utställning på Kulturen i Lund: Frukostdags 2020. Utställningen, som jag inte sett ännu, är en dystopi över hur samhället ser ut 2020. Dystopi är enl Wikipedia är en fiktiv skildring av ett mardrömsliknande samhälle, ofta med ett politiskt budskap. I ”Frukostdags 2020” har resursförbrukning och miljöförstöring gjort att hela samhället kraschat. Bensinen kostar 10.000 kr litern och all teknik vi är vana vid har kollapsat.

Dystopier har alltid funnits i såväl litteraturen som på film. Bland böcker kan nämnas Orwells 1984 och Karin Boyes Kallocain. Och dystopiska filmer finns det många: Metropolis (Fritz Lang 1927), Terminatorfilmerna, Bladerunner, Robocop, Minority Report och min egen favorit i genren ”De tolv apornas armé”.

Just nu finns två nya svenska böcker i genren: ”Tandooriälgen” av Zac O’Yeah och ”Enhet” av Ninnie Holmqvist.

Tandooriälgen, som jag just köpt och skall börja läsa, är en deckare. Den utspelar sig i Gautampuri, en västlig hamnstad inom AARC/EU, det vill säga sammanslagningen av den asiatiska unionen och det gamla EU. Miljöförstöringen lett till att Europa blivit tropiskt och, i en demonstration av avsky inför USA, folkomröstat för att dela den indiska världsbilden snarare än den destruktiva västerländska.

I ”Enhet” sorteras människor upp i behövda och umbärliga, och om man – som huvudpersonen och berättaren Dorrit Weger – är ogift och barnlös och inte påtagligt framgångsrik och dessutom har nått en viss ålder (för kvinnor femtio, för män sextio) så klassas man obönhörligt som umbärlig. Man hämtas av en bil med tonade glasrutor och körs till en reservbanksenhet för biologiskt material.

Man kan fråga sig varför det är så gott om dystopier just nu. Inspireras man av miljöförstöring och klimatförändringar? Eller är det helt enkelt bristen på utopier – eller positiva visioner och framtidsbilder – som våra politiker skulle kunna ha för sett oss med – som gör att dessa dystopier grasserar just nu?

Framtidsyrken för en ny tid.
Dagens yrke: dysterkvist

Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.