Regionförstoring i Lund – och forskning i Malmö

I förra veckan kom en rapport från Nordea, ”Regionala utsikter” som talar om att storstäderna drar ifrån ekonomiskt och tillväxtmässigt. Så är det ju över hela jorden, regionförstoringen gör att vi alla skall dras till storstäderna, vilket jag skrivit om flera gånger. Regionförstoring är ett uttryck som bara finns på svenska – trots att företeelsen finns i hela världen – lärde jag mig idag i ett mail från en tysk student som vi skall intervjua för jobb.

I rapporten finns tabeller där man kan läsa om BRP, bruttoregionalprodukten, dvs summan av allt som producerats i en region eller stad. En tabell visar den reala årliga BRP-tillväxten 1994-2004 för Sveriges städer. I den kan man se att Lund har högst BRP-tillväxt, 7,5%, under denna period, bortsett från Kumla! som har 13,0%. (Kan det stämma?).

I förra veckan kom också en rapport från Sydsvenska Industri och Handelskammaren med titeln ”Klarar akademin att möta företagens behov?” Rapporten innehåller en ranking av alla Sveriges universitet och högskolor. Rankingen bygger helt på data från högskoleverket, plus nån form av granskning av publicerade artiklar från Thomson Scientifics databaser. Ser seriöst ut – men missgynnar nog lärosäten med stor andel humanistisk utbildning – som ju inte intresserar näringslivet lika mycket.

Det mest uppseendeväckande är att Malmö Högskola hamnar på 6:e plats och Lunds Universitet först på 9:e! Och det mesta tycks bero på bättre effektivitet i forskningen i Malmö – dvs fler publicerade artiklar/forskningskrona. Skulle vara intessant att veta hur många artiklar och kronor det finns i Malmö? Det är kanske bara enstaka artiklar, från en enstaka forskare?

Vilket fall som helst så tjänar denna typ av ranking det syftet att det blir diskussion och forskningens och utbildningens kvalitet – och det är bra!

Länkar:
Nordeas rapport
Handelskammarens rapport

Dela med dina vänner:


Submit
2 kommentarer
  1. Anna
    Anna says:

    På tal om regionförstoring, lyssnade till Ulf Strömqvist förra veckan om regionförstoring kopplat till bostadsbyggande. Enligt honom är vi om 10 år nere på endast ett fåtal regioner i Sverige och där storstadsregionerna befolkas av upp mot 60% av befolkningen. Malmö bli inte längre kärnan i region skåne utan blir utkonkurrerat av Köpenhamn osv. Undra vart vi är på väg, alla kan väl ändå inte bo i Stockholm, Göteborg och Malmö med omnejd(omnejd=1-1,5 timmes pendling enkel väg)?

    Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.