Shame on me!

Flyget vill själv införa handel med utsläppsrätter. Det är flygplatserna organisation ACI som lägger fram detta förslag. Undrar vad flygbolagen säger?

På Trivector försöker vi påverka våra anställda att i så stor utsträckning som möjligt åka tåg istället för att flyga när det är möjligt. Vårt egenutvecklade reseräkningsprogram, som vi funderar på attt börja sälja, räknar ut utsläppen från de olika färdmedlen.

Detta är bilden för hela Trivector Traffic hittills i år. (Klicka på bilden så ser du i detalj.)

De blå staplarna är rest sträcka och de röda är koldioxidutsläpp. Vi har alltså tillsammans hittills i år rest 148654 km med tåg och 64575 km med flyg, och 10721 km med bil. Ser vi på koldioxidutsläppen så ligger naturligtvis flyget i topp med totalt 13 ton.

Min egen profil visar att jag i år åkt längre med flyg än med tåg. Det har jag inte gjort något annat år sedan 2003 då vi införde detta program. Mina flygresor har släppt ut 3 av den 11 totala tonen. Trots att jag åker så mycket tåg jag kan. Men det hela beror på var vi har våra uppdrag, och hur mycket EU-projekt (oftast om hållbara transporter!) vi deltar i. Jag känner att vi måste göra något åt detta. Kanske bör vi köpa utsläppsrätter för dessa resor?

Dagen började heller inte bra. I morse avskedade jag en hantverkare som vi anlitat hemma för att renovera husets svartlaserade 80-talstrappor. Han skulle lägga på nya snygga ekskivor på trappstegen. Han hade gett oss uppskattningen att de 28 stegen i de båda trapporna skulle ta ca 3-4 dagar att fixa. Vi trodde i och för sig att det nog var lite i underkant.

Efter 3 dagars arbete hade han gjort 3 trappsteg…..

Framtidsyrken för en ny tid
Dagens yrke: flygmiljöchef

Länkar:

ACI:s pressrelease

Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.