Är företagen bättre än det offentliga på att agera?

Sitter på tåget mellan Stockholm och Lund igen. Har varit på möte med ett nytt SNE – Swedish Network of Excellence. Det är ätt nytt sätt för Vägverket att organisera sin forskning. Vi som varit med ett tag är luttrade – och här gäller det vara pragmatisk och gilla läget.

Nu vill man skapa bättre samarbete mellan olika forskningsutförare – dvs vi skall samverka mellan universitet, högskolor, forskningsinstitut osv, men också mellan olika konsulter. Dvs konkurrenter skall nu bli samarbetspartners…. Blir intressant att följa.

Vårt SNE handlar om RPD – Road Planning and Design. Och det del-tema som hade möte idag handlar om samhällsplaneringsdelen av detta. Hänger ni med?

Inom detta ämne, samhällsplaneirng kopplat till vägutformning och planering, skall nu 16 partners forska för 25 milj om året. Och för detta finns diverse dokument som beskriver hur Vägverket ser på detta.

I dessa dokument, ganska nyskrivna, daterade i oktober 2006, finns inte mycket som visar att vi de senaste månaderna har fått en mycket intensiv diskussion kring klimatfrågan, och hur vi skall lösa den. Jag tror att jag lyckades få in åtminstone en liten tanke kring detta. I vilket fall skall jag skriva ett utkast till projektidé kring vägar-samhällsplanering-klimat.

Just nu känns det nästan som om samhällets offentliga delar håller på att halka på efterkälken i dessa frågor. Veckans nummer av Veckans Affärer handlar som jag skrivit tidigare helt om detta problem, nya numret av Affärsvärlden har en stor artikel om flyget och att det inte är hållbart, nya numret av Fokus har som förstasida och brett upplagd artikel att tåget är framtiden.

Är det så att affärsvärlden, som är vana vid att reagera på marknadens olika nycker, också är bättre på att reagera på andra hot från omvärlden? Medan våra fega politiker tänker på att bli omvalda, tänker näringslivet på att överleva. I detta fallet borde våra politiker tänka samma sak.

I morgon bitti skall jag hålla ett föredrag på invigningen av det regionala mobilitetskontoret, Hållbar Mobilitet Skåne. Jag är strax klar med min presentation. Titeln blir: Framtidens trafik – no more business as usual.

Framtidsyrken för en ny tid
Dagens yrke: politikercoach

1 kommentar
  1. Anna-Maria Harbom Hedberg
    Anna-Maria Harbom Hedberg says:

    Måste bara säga att din blogg är min absoluta favorit, och ett måste att läsa varje dag. Som konsult inom samhällsplanering kan det ibland kännas hopplöst när alla beställningar man får handlar om att bygga nya bilvägar, mer parkeringsplatser och finna kortsiktiga lösningar. Då är det skönt att läsa om att fler har tankar och åsikter om hållbart resande och en mer långsiktig framtid. Tack!

    Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.