Konsumentmakt räcker inte – vi kan inte konsumera oss till hållbarhet

Förra veckans nummer av Economist innehöll en ledare som i princip säger att det inte räcker med konsumentmakt om vi skall klara en hållbar utveckling. Som Kennet Hermele skriver i sin lilla artikel om Economist på kultursidan i Sydsvenskan (att Sydsvenskan skriver om miljö och hållbar utveckling är ju nästan lika sensationellt som Economist kovändning denna höst – fast just detta är ju på kultursidan och ganska ofarligt…) :

”Det räcker inte med att vi röstar med våra pengar och köper krav- och rättvisemärkta produkter, långa transporter och monokultur kan bli följden, vi kan bidra till att lura fattiga bönder in i en fattigdomsfälla om vi får dem att fortsätta odla kaffe för en marknad där kaffepiserna pressar ner av ett allt större utbud”.

Visst, för att en marknad skall fungera optimalt krävs full information. Och det är ju precis det som saknas. Det är svårt för den enskilde att se och förstå hur våra val påverkar miljö och rättvisa i en allt mer globaliserad och komplicerad värld. Därför behöver marknaden styras för att dessa marknadsimperfektioner skall kunna kompenseras. ”Det går inte att köpa sig fri, vi behöver göra svåra politiska val”.

Läs den intressanta artikeln på länken nedan.

Framtidsyrken för en ny tid
Dagens yrke: informationsmäklare

Länk:
Artikeln i Economist 9.12-15.12 2006: Voting with your trolley

0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.