Är högkonjukturen bra för miljön?

En inte helt enkel fråga att svara på. Idag skriver Ekonominyheterna att det finns massor av tecken på att vi nu befinner oss på toppen av högkonjukturen. Och så ger man en lista på 14 tecken på olika typer av excesser. Två av dem ger direkt en vink om ohållbarhet:

11. Sverige har drabbats av total prylfeber. Förra året växte hemelektronikbranschen med 60 procent. Hemelektronikjätten Elgiganten, vars brutna räkenskapshalvår avslutades i oktober, ökade sin försäljning med drygt 30 procent och ökade vinsten med 570 procent jämfört med samma period 2005. Återförsäljarna undrar till och med vad alla människor gör av sina prylar.

12. Lika stort sug är det efter resor. Branschen har slagit en mängd rekord senast tiden. I mitten på januari noterade Ving att bokningsläget var 10-20 procent högre än motsvarande period året innan och att charterresorna för nästa vinter bokats i högt tempo. För de allra mest eftertraktade perioderna kring jul och nyår varnade man för att biljetterna redan är slut.

Alltså: vi köper så mycket prylar att till och med handlarna har svårt att förstå det. Och vi reser mer och mer. Två tecken som direkt ställer till problem.

Prylarna skall tillverkas och sen skickas över hela världen för att vi skall köpa oss några timmars lycka (som inte kan köpas, se mitt tidigare inlägg) och när inte denna pryllycka räcker reser vi istället till platser långt borta som kräver långa ohållbara flygresor.

Men som sagt, snart spricker bubblan, tycker jag mig kunna läsa mellan raderna….

Länkar:
Artikeln i Ekonominyheterna
Min artikel om lyckan

Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.