Fritiof hade rätt – lyckan kan inte köpas för pengar

”Lyckan den bor ej i oxar eller kor,
och den kan heller inte köpas för pengar.”

”Fritiof och Carmencita” av Evert Taube

I senaste numret av The Economist (lika bra jag börjar prenumerera…) finns en intressant artikel om lycka. Världsekonomin har växt med 3,2 % per år sen 2000. Kapitalismen tycks fungera. I alla fall om det handlar om att göra folk rika, eller i alla fall tillräckligt rika, och för att vi skall vara fria. Men lyckliga?

Lyckan som den mäts i olika nationella undersökningar, tycks inte ha ökat de senaste 50 åren, trots att många människor fått det mycket bättre. I Japan har t ex många fler människor idag än för 50 år sen det bra, men antalet som svarar ”mycket lycklig” på frågan om hur lycklig man är har inte ökat.

Forskarna pekar på två skäl: vana och rivalitet. Vi blir helt enkelt vana vid en viss levnadsnivå, och tar då den för given. Och dessutom räcker det inte att ha det bra, vi vill ha det lite bättre än de vi jämför oss med. För ekonomer är detta dåliga nyheter. Tron på den osynliga handen som löser alla problem, genom att man låter folk vara ifred, får sig en knäck.

Hur skall vi göra då? Forskarna rekommenderar upplevelser före prylar, nöjen före billigt skräp, göra framför att ha. Den skotske 1700-talsfilosofen David Hume föreslog: ”de förnöjelser som är mest varaktiga innehåller alla en blandning av flit och uppmärksamhet, som spel och jakt”.

Alltså mindre prylar, mer sex, roliga spel och skogspromenader gör jobbet!

PS. Måste tipsa om en skiva jag tidigare missat: Yusuf, An other cup. Defintivt en av förra årets höjdare, tillsammans med en annan gamling, Paul Simons Surprise. Båda platsar på vilken Best of 2006-lista som helst. För er som missat det är alltså Yusuf lika med Cat Stevens. Som för ca 30 år sedan la ner sjungandet och komponerandet, konverterade till islam, skaffade skägg, tog namnet Yusuf Islam och försvann. Nu är han här igen med ett lysande album – och det gör i alla fall mej lycklig! Finns för 90:- på Itunes Store. Vill du se mer av Yusuf logga in på Amazon.com och sök på Yusuf så finns en film där. DS

Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.