Mindre total kollektivtrafik – fast större andel!

I torsdags höll riksdagens trafikutskott en utfrågning om framtidens kollektivtrafik. Blanda annat höll tre av mina kloka vänner i branschen föredrag: Bengt Holmberg, prof LTH, Ines Uusmann, GD Boverket och Staffan Widlert, GD Rikstrafiken. Jag har inte pratat med någon av dem om detta, men alltihop finns på webb-tv på riksdagens webb.

Ingen av de stora tidningarna har berört det som behandlades, men Metro Göteborg hade en liten artikel. Där kunde man läsa att Staffan Widlert sagt att vi kommer att resa mindre kollektivtrafik i framtiden. Naturligtvis var det en väldig förenkling av vad han sa, vilket alla kan kontrollera på riksdagens sajt.

Han sa ungefär så här:

Om vi tar klimatfrågan på allvar, så måste vi använda betydligt mindre energi för våra transporter. Det är klokt att låta de högre energipriserna slå igenom på priset för trafiken. Detta kommer att betyda att folk på sikt kommer att anpassa sig till att resa kortare: flytta närmare jobbet, åka kortare till affärerna, dvs den sk regionförstoringen kommer att avstanna och kanske till och med minska. Kollektivtrafikens andel av transporterna kanske blir större men eftersom vi kommer att resa kortare blir kanske den totala reslängden med kollektivtrafik kortare än idag.

Så sa han. Och visst har han rätt. Så blir det – om vi tar klimatfrågan på allvar!

Länk:

Artikeln i Metro
Webb-tv från trafikutskottet

Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.