Bibliotek och vindsurfing på köpcentrum?

I dagens Sydsvenskan kan man läsa att bilbioteken i Lund funderar på att öppna en filial på Nova Lund, köpcentrat i Lunds utkant. Och biblioteksföreträdare säger ungefär: ”Det är viktigt för oss att vara där människorna är.”

Själv är jag tveksam – både till de flesta köpcentra och till bibliotek i dem. Vi vet att externa köpcentra genererar mycket trafik. I ett forskningsprojekt vi gjorde för Vägverket i fjol kan man se att Nova, som ligger precis i utkanten av Lund, genererar lika mycket utsläpp per person som Center Syd, som ligger långt bort från alla större städer i Skåne. Det beror tror vi på att transporterna är så pass billiga att man väljer inköpsställe inte efter avstånd, utan efter andra preferanser. Trevligare personal, godare kaffe, coolare baristor, vad vet jag.

Ton koldioxid per 10.000 besökare

Och att kommunen ytterligare skall späda på denna attraktivitet med ett bibliotek är tveksamt. Eftersom kommunens resurser är begränsade – och kultur brukar inte stå högst på prioriteringslistan – innebär ett bibliotek på Nova minskade resurser någon annanstans – och så minskar tillgängligheten till bibliotek för de grupper som inte har bil, barn och äldre – som måste vara viktiga målgrupper för ett bibliotek.

Och har man råd med mer bibliotek så gör de förmodligen mer nytta i ett bostadsområde, med närhet för barn och ungdomar och äldre. Eller förbättra i centrum till fromma för stadens attraktivitet!

I en annan artikel i samma tidning kan man läsa om några ungdomar som vindsurfar på Nova:s parkering. Se där en nyttig användning av de stora tomma ytorna kvällstid!

Foto: Anders Öberg/Photo Media
Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.