Hembygdsmuseum och disney

Att vara på skidsemester i Alperna handlar ju inte bara om att åka skidor (för min del tyvärr inte mycket alls i år). Det man vill åt är ju också en del av den ”stimmung” som finns här. Här i Ischgl är man specialister på att göra pengar på detta. Det sägs att invånanrna här bara bryr sig om två saker – pengar och katolicismen. Och det märks.

Ischgl är en extrem skidcirkus, med ett mycket stort välpistat skidsystem som passar de flesta åkare, gigantiska kabinbanor som fraktar 1000-tals åkare i timmen, stora parkeringsgarage som kan härbärgera 1000-tals bilar osv.

Och att vara denna välregisserade skidcirkus gör det naturligtvis inte helt enkelt att behålla myten om den lilla mysiga alpbyn. I Ischgl yttrar detta sig genom att man försöker bygga allt i nån sorts disneyfierad alpstil. Eller som ett upphottat hembygdsmuseum. Alla husen är extremt välhållna på ett nästa overkligt sätt – som på Disneyland.

Letar man riktigt kan man dock hitta en del verklighet mitt i alltihopa. Vid ett av hotellen som några i ressällskapet bor på ligger bara ett 50-tal meter därifrån ett kostall.

Och samtidigt vi det stora torget Silvretta, där en stor del av after-skin begås, heter det hetaste stället just Kuhstall.

Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.