Värmerekord, utsläppsmål och glödlampor

Idag är det varmt i Ischgl. Åkte upp med kabinbanan till 2600 meter och satt utan jacka i solen och åt lunch med resten av ressällskapet. Varmt och trevligt. Några av oss diskuterade en intressant affärsidé inom miljöområdet som jag börjat fila på en affärsplan för.

I Kina var det väldigt varmt 2006, enligt en rapport idag. Fast när vi var där frös vi som attan på Kinesiska Muren. Skämt å sido börjar man även i Kina diskutera klimatförändringarna – och medger att man har ett stort problem med alla kolkraftverk – det lär öppnas ett nytt i veckan.

Och EU har enats om att att minska utsläppen av koldioxid med 20% till 2020 – oavsett vad världen i övrigt vill. Det sista tillägget tycker jag var ett mycket positivt inslag. Sverige ville att man skulle ha 30% som mål men det gick inte igenom. Nu återstår att se hur man fördelar bördasn mellan de olika länderna. Kommer Sverige att få släppa ut mer, eftersom man har stora koldioxidsänkor med skogen, som man fick när det gäller Kyoto (men som man bestämde sig för att inte göra)?

Kanske får vi göra som man föreslår i Australien – föreslå att vanlöiga glödlampor förbjuds. Där har den konservativa regeringen bytt fot och engagerar sig nu i miljö- och klimatfrågan, efetrsom som man upptäckt att invånarna vill det. Likadant är det med de konservativa i England. Men här hemma tycker fortfarande Reinfeldt inte att vi skall göra vår del, och är inte säker på om han skall köra miljöbil eller ej.

Länkar
DN om Kinas varma 2006
DN om Australiens glödlampenej
DN om EU:s utsläppsmål

Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.