Visst kan man göra något åt sina resor

Idag presenterade Folksam sin årliga klimatgranskning av de 20 största börsbolagens klimatprestanda. Här syns tydligt att inget av bolagen gör något åt sina tjänsteresor.

”Tjänsteresor hamnar oftast i strykklass i företagens klimatarbete. Miljöpåverkan från tjänsteresor är sällan en betydande miljöaspekt i miljöledningssystemet för industriföretagen. Troligen finns heller inte så stora pengar i ett proaktivt klimatarbete inom tjänsteresandet för flera av företagen, jämfört med produktionskostnaderna. Men det finns risk för att man underskattar den pedagogiska och positiva attitydpoängen av en tydlig, drivande policy för tjänsteresor inklusive tjänstebilar.”

Jag tror att deras miljöledningssystem behöver uppdateras. Tjänsteresor bör säkert vara en betydande miljöaspekt i många industriföretag.

Det behöver inte vara jättesvårt att arbeta med tjänsteresorna. Vi på Trivector både hjälper olika organisationer att ta fram åtgärdspaket, och jobbar själv efter dessa principer. Vi har en mötes- och resepolicy som berättar hur man skall göra när man skall mötas – för det är ju mötet och inte själva resan som är det viktigaste. Ganska ofta lyckas vi ersätta resan med video- eller telefonkonferens.

Om man skall träffas fysiskt så beskriver policyn hur man kan tänka. Använd tåg när det är möjligt. Räkna in all transfertid – och tänka på att man kan jobba på tåget. Om man måste flyga så undviker vi city-flygplatser som Bromma och London City Airport där de närboende blir störda osv.

Och sen finns det mål i vårt miljöledningsystem för dessa resor. Som exempel skall minst 50% av alla resor Stockholm-Malmö vara tågresor. År 2006 var siffran 64% och för två av Trivector-bolagen (Traffic och Information) över 80%.

Det finns också mål att koldioxidutsläppen i g/km vid våra tjänsteresor som är max 60 mil ska minska med 3 % under 2006 jämfört med 2005. Också detta mål klarade vi!

Och för de utsläpp som ändå blir av vår verksamhet köper vi från och med i år utsläppsrättigheter.

I söndags hade DN ett antal artiklar under rubriken: Vi måste ändra vårt sätt att resa. Nu kan du enkelt kolla vad dina utsläpp blir om du flyger: www.dn.se/kollaresan .

Vi på Trivector har, som jag tidigare skrivit om, ett egenutvecklat reseräkningsprogram som gör alla beräkningar kontinuerligt, och sen förser oss med statistik till miljöledningssystemet.

PS Ett alla hjärtanstips:
Måste skriva några rader om det fantastiska musik-universum som Salem El Fakirs debutplatta innehåller. En 24-årig kille med syriansk pappa och svensk mamma som var violinistunderbarn i Ryssland som tolvåring. Han spelar alla instrument på skivan, inklusive tjusiga stråkpartier, förutom några små inpass från några av hans syskon. Hur det låter?Ibland som EricGadd-soul, sen kommer ett intro som låter som zigenarmusik, sen låter han som Elliot Smith, sen kommer en snutt som påminner om musiken till min barndoms svartvita tjeckiska dockfilmer på TV, sen kommer Gilbert O´Sullivan-piano, sen är det lysande pop, soul, folkmusik osv. Sammantaget helt förtjusnade! Ett måste! En riktig musiker! 90:- på ITunes. Och din dag är räddad. DS

Länkar:

Dela med dina vänner:


Submit
2 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.