Sverige vill vara bäst på koldioxidminskning – men hur?

Miljöminister Andreas Carlgren har tydligen fått lite lösare tyglar och säger nu att Sverige skall minska sina koldioxidutsläpp med 30% till 2020. Det är mer än EU:s 20% och mer än de 25% som oppositionen föreslagit.

För en gångs skull är det kul med överbudspolitik. Fast det vill ju till att det blir verkstad också! Och här är det ju inte lika klara besked.

Carlgren tycker bl a att det är bra att folk flyger och motiverar att han själv flyger ”en hel del”, utan dåligt samvete. ”– Det är nödvändigt att världens miljöministrar börjar mötas, och möten skapas inte på storbildsskärmar”.

Visst jag känner igen det där – jag flyger också en ”hel del” – för att träffa folk och prata om hur vi skall lösa klimatproblemen. Och jag tycker att det är ett dilemma. Jag försöker att åka tåg så mycket som går – i kväll med nattåget till Stockholm för att prata trängselskatter på en internationell konferens i morgon. Men på torsdag kväll flyger jag till Sundsvall för att på fredag prata om hållbar regional utveckling.

Jag tror att vi måste dra ner på flygandet. Och dessutom försöka kompensera för de flygresor vi gör. Vilket tydligen regeringen nu äntligen bestämt sig för.

Men det viktigaste är trots allt steg 1: överväg om du kan resa på annat sätt. Eller låta bli – för ibland fungerar storbildsskärm helt OK.

I vår mötes- och resepolicy börjar man där. Det är ju mötet som är det viktigaste – inte resan.

Länk:

SVD:s artikel om Carlgren

Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.