Vem tillhör staden?

I många städer debatterar man flitigt om hur staden skall vara, för vem den skall fungera osv. I Lund pågår ständigt en debatt om detta. Under det senaste året har det varit mycket diskussion om ”busseländet” (jag har skrivit om det tidigare) dvs det faktum att det går många bussar genom stadens centrum. Det vill säga, 1972 stängdes centrum av för genomfartstrafik med bilar (det var då ca 25.000 på den centrala gatan genom centrum), och bara busstrafikoch behörighetstrafik tilläts. Det betyder att idag går det ca 1500 bussar, och lika många taxi och andra behöringa fordon på samma gata där det 1972 var 25.000 bilar.

Men vissa personer tycker att bussarna är stora och bullrar (vilket de gör – mer nu än för 10 år sen!) och borde bort från centrum. Men det finns ju skäl att bussarna går där de gör: a) de som sitter i bussarna har ärende i centrum, b) Lunds medeltida gatunät gör att det inte finns så många alternativ.

Den nya borgerliga majoriteten nappade på diskussionen, och har breddat upp och tillsatt en ”centrumutredningsgrupp”. I dagens Sydsvenskan kan man läsa att kommunalråden suttit på torget och pratat med 168 personer om hur man vill ha staden. Och precis som väntat finns det alla inriktnigar på åsikterna: vissa vill ha mindre bilar – andra mer, vissa vill ha mindre gatsten – andra mer, vissa är nöjda med att det är så lätt att ta sig fram cykel, andra tycker cyklarna är ett problem. Och så fortsätter det.

Det är naturligtvis oerhört viktigt och bra att man lyssnar på Lundaborna. Frågan är bara hur det skall göras. Är de 168 som vågar sig fram i ett tält på torget representativa? Fångar man synpunkter från alla olika intressenter då?

Och hur intressant blir det att få höra exakt de synpunkter som alltid kommer fram – och som gjort det de senaste 25 åren? Om det skall bli ett vettigt belsutunderlag måste man göra en riktig undersökning med ett statistiskt urval av Lundabor, med smart formulerade frågor osv. Den typ av diskussion man fört på torget är säkert nyttig, men kan inte bilda utgångspunkt för några åtgärder. Och förresten, vem skall få tycka till? Bara de som är bosatta i kommunen? Lunds täort? Lunds centrum? De som arbetar i centrum? Som handlar där? De som förstår svenska? De som aldrig går ut för att det är för mycket cyklister på trottoarena? osv?

Naturligtvis är alla dessa grupper intressenter i staden och deras åsikter borde räknas. Och då är en riktig enkätundersökning enda chansen!

Dela med dina vänner:


Submit
2 kommentarer
  1. Maja
    Maja says:

    Eller så kan man bjuda in ett urval som representerar stadens befolkningssammansättning och anordna workshops. Som sedan följs upp och leder till konkreta förslag och handlingsplaner. Som man gjort i t.ex. Luwigsburg i Tyskland. Tror jag är än mer framgångsrikt. /Maja

    Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.