Oväder och dyrare mat

Just nu är det världens oväder utanför mitt fönster här i Barsebäckshamn. Regnet forsar ner för rutorna och det regnar mängder. Samtidigt får vi rapporter om att en släkting tagits in på sjukhus på Cypern på grund av värmen där. Extremvädret är här kanske några årtionden tidigare än man räknat med.

Och livsmedelspriserna beräknas gå upp rejält till hösten. Och skälet tycks främst vara att spannmålspiserna stiger på grund av ökad efterfrågan på grund av etanolframställning. Det vill säga bilen konkurrerar om maten. För oss i Sverige är detta kanske inte något stort problem, men i Mexico t ex där majs utgör en sto del av basfödan är de stigande majspriserna ett stort problem.

Etanol framställd på spannmål är alltså inte ett helt lyckat koncept. Att använda spill från skogsråvara, svartlut eller till och med sockerrör är bättre.

Har suttit i två olika möten med Lunds kommun idag. Det första handlade om Kulturhuvudstadsårsansökan, och Lunds idéer om att integrera hållbar stadsutveckling i denna. Nu när jag har lyssnat ordentligt tror jag det kommer att bli en mycket bra ansökan, trots det jag tidigare skrivit om en för akademisk approach. Det hela kommer att bli mycket bra, och Lund kommer att ha mycket goda chanser att ta hem det hela. Mer vill jag inte säga just nu.

Möte nummer två handlade om hur Lund kan fortsätta arbeta med LundaMaTs, Lunds hållbara transportsystem, som jag haft förmånen att få vara med och jobba med i 10 års tid. Lund är redan världsbäst i grenen, men vill fortsätta att utveckla koncept. Nu är det dags att på allvar börja jobba med att få spårvägsspår på Lundalänken, Lunds egen BRT – Bus Rapid Transit. Resandemässigt är LUndalänken redan en stor succé. med spår skulle den bli ändå större.

Länkar:

Om framtidens väder i DN
Livsmedelspriserna stiger
LundaMaTs II

Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.