Regnoväder, spindlar och abstinens

Nu har jag läst ut den tredje och sista delen av Stieg Larssons Millennium-trilogi. Det känns konstigt att lämna Lisbeth Salander, Mikael Blomkvist och Erika Berger och alla de andra personerna som varit mina följeslagare i de tre böckerna som jag sträckläst under de senaste 2 veckorna. De 3 bästa thriller/deckare jag läst!

Vilken tragik att Stieg Larsson hastigt gick bort i en hjärtattack 2004, 50 år gammal, och inte fick fortsätta att skriva dessa fantastiska böcker. Klart bättre än Henning Mankells Wallanderböcker (10 böcker), Jan Guillious Hamilton-svit (10+1(Hamlon)+1 (Madame Terror)), och Arne Dahls böcker om A-gruppen (9 st hittills). Sammanlagt 31 bra böcker som jag läst allihop, men ingen i klass med Stieg Larssons!

Det lär finnas ett 4:e manus nästan klart, men släkten och sambon ryktas strida om publiceringen. Snälla se till att bli sams!

Idag har vi gjort en utflykt till Wanås slott med en av Sveriges mest spännande skulpturparker i skogen runt slottet. Jag har varit där många gånger tidigare, men det var något år sen sist. Det blev ett kärt återseende med gamla favoriter som Gunilla Bandolins ”Pyramiden” (1990) och Per Kirkebys ”Wanås” 1994 och Ann Sofie Sidéns kissande kvinna ”Fideicommissum” (2000).

Nya för i år var Jan Svennungssons ”The eighth chimney” – en 17 m hög industriskorsten i tegel – mitt ute i skogen. Intressant som kommentar till frågan om stad-land-miljöförstöring. Och framför allt: Louise Bourgeois´jättespindel MAMAN. Jag såg den första gången när den premiärvisades på Tate Modern år 2000 och gillade den redan då i den gamla turbinhallen vid Themsen. Men frågan är om den inte kommer ännu mer till sin rätt här i skogen utanför Wanås. (klicka gärna på bilden så får du en bättre uppfattning).

Skupturen lär vara en av de mest kända i världen av en nu levande konstnär – Louise Bourgeois är 95 år.

Precis när vi nått slutet på vår vandring började det regna. Klockan var då 15.30 och det har regnat sen dess – fram till nu 39 mm. Det forsar ner utan för mitt fönster här i Barsebäckshamn. Tidningarna är fulla av varningar för översvämningar. Blir detta vardagsmat framöver? Vädret som det är nu stämmer bra med de förutsägelser som gjorts av klimatforskare av hur klimatförändringarna påverkar klimatet. Kan man se Louise Bourgeois jättespindel som en kommentar till miljöförstöring och klimatproblem? Kanske inte men idag kändes det så…

Länkar:
Stieg Larsson
Wanås

Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.