Dagens mix: Issmältning, bilavgaser och energispel

Detta är ju ingen klimatblogg, men då och då kan jag inte låta bli att lyfta fram olika forskningsresultat, och händelser inom området. Emmelanåt kan det behövas för att påminna oss om varför vi diskuterar frågor som om det är vettigt att öka trafiken på våra vägar osv. Nu är det dags igen.

I en artikel nyligen publicerad i The Guardian konstaterar forskare från Colorado University i Denver att Arktis is smälter fortare än man sett tidigare. På en vecka försvann ett isflak två gånger så stort som Storbrittanien. Tidigare har man trott att Arktis skulle kunna vara isfritt på somrarna år 2100, men nu räknar man med kanske redan 2030.

Issmältningen har accelererat avsevärt sedan 2002, säger forskarna, och det är som så ofta förstärkningsmekanismer inblandade. Med större yta fritt vatten på sommaren, blir det svårare för isen att frysa till uner vintern, och så blir nästa år ännu värre. Riktigt trist blir det för isbjörnarna som har svårt att hitta mat, och ibland drunknar.

Hade egentligen tänkt att jag skulle skriva om två helt andra saker: Att bilavgaserna dödar fler än trafikolyckorna, men det visste ni väl redan? Om inte så läs artikeln idagens DN, se länk nedan. Så förstår du varför det är viktigt att vi tar de miljökvalitetsnormer som säger att vi har olaglig luft i ett antal svenska städer på allvar

Och att energin är en lika stor ödesfråga som klimatet, har jag diskuterat många gånger tidigare. Nu kan du prova att styra energin i en hel stad, Energyville. Det är mitt husorgan The Economist tillsammans med oljebolaget! Chevron som tagit fram detta intressanta onlinespel. Och om du testar (jag provade med bara max kärnkraft och med bara max biobränslen, men båda gick åt skogen..) så får du dessutom en prenumeration på Economists webb-magasin.

Länkar:
Om Arktis is
DN om bilavgaserna som dödar
Onlinespelet Energyville

Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.