Mormoner, megakyrkor och WalMart

Idag åt jag lunch med Andres Duany. Duany som är grundare av New Urbanism-rörelsen i USA; dvs de som vill bygga städer enligt europeiska stadsideal i USA.

Det var sanningen att säga inte bara jag på lunchen, utan alla vi 12 föreläsare vid ”The second international conference – Sustainable Urban Design Strategies 07”, anordnad av Stadbyggnad vid Arkitektursektionen här i Lund. En intressant dag där jag både kände mej som en katt bland hermelinerna bland alla arkitekter, men också trivdes väldigt bra med diskussionerna.

Duany höll ett mycket intressant föredrag om hållbarhet och klimatdiskussioner. Han pekade ut 4 olika grupper med olika sätt att reagera:

  1. De etiskt motiverade – som vill rädda naturen för att vi är skyldig naturen det.
  2. Easy adopters – vi behöver naturen, och dess resurser, alltså måste vi rädda den.
  3. Sceptical adopters – anser att ”En obekväm sanning” är kommunistpropaganda – och det är ändå för sent att göra något. Det enda vi kan göra är att skydda oss bakom våra murar och t ex bli oberoende av impoorterad energi och mat. Och alltså handlar man på så rätt!
  4. True believers – tror att allt går åt helvete om vi inte gör nåt. Fanatiska miljöivrare som enligt Duany bara gör miljön en björntjänst. Värsta sorten.

Jag tror Duany har rätt. De som bara beskriver framtiden som en medeltida nattsvart katastrof som bara kan undkommas genom att klä oss i säck och aska kommer inte att ge nån framgång.

Vid lunchen berättade Andres Duany blandannt om sina försök att diskutera smala gator i Salt Lake City. Hela Utah styrs som bekant av mormonerna. Duany fick då svaret av tjänstemännen i SLC att ”Brigham Young gillar breda gator”. Och så var det slutdiskuterat. Brigham Young var en av grundrna av mormon-rörelsen i mitten på 1800-talet…

Vid bordet satt också professor Ellen Dunham-Jones från Georgia Institute of Technology, som under ett år varit gästprofessor i Lund. Hon berättade att i Atlanta där hon jobbar så finns en arktiektfirma som helt är specialiserad på att rita om tomma WalMart-lådor till megakyrkor. När jag frågade hur det kunde finnas så många övergivna WalMarts fick jag följande förklaring:

WalMart har som taktik att starta kanske 5 affärer i en stad med kanske ett antal miles mellanrum. När man sedan slagit ut tillräckligt med konkurrenter inom detta område så lägger man ner allihopa och bygger EN ny större affär, som då har större avstånd till nästa. Och så får kunderna längre bilresa när det skall köpa billigt toapapper.

Och då hjälper det föga att WalMart på senare år tagit en del miljömässiga alternativ.

Har just stigit på nattåget till Stockholm. I morgon skall vi disutera en rapport om hur man beräknar konsekvenserna av etableringar som WalMart. Fast modellen är inte gjord för megakyrkor…

Länkar:

New Urbanism

Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.