Pest eller kolera?

I dagens nummer av Veckans affärer skriver Gunnar Lindstedt om oljan igen. Gunnar skrev ju boken ”Olja” som kom i fjol och är en av de böcker om peak oil jag läst.

Nu skriver han i VA att oljekrisen som kommer är ett större hot än klimatproblemen. Så här skriver Gunnar, som är en av landets specialister:

”Med förundran konstaterar jag dock att att man i Sverige fortfarande undviker att att diskutera den kommande oljekrisen, Peak Oil. Sedan förra hösten är det tillåtet att tala om klimatförändringar, vilket alla nu gör. Att den kommande globala energibristen är en betydligt mer akut fråga att tackla, vill man inte kännas vid. Varför? Kanske är förklaringen den rådande tillväxtfilosofin. Optimisterna tycks tro att vår energikonsumtion kan fortsätta som nu bara vi går över till ”förnyelsebart”. Att vi går mot en framtid med permanent energibristsom kullkastar globalisering och kunskapsamhälle är inget som går hem hos ledarskribenterna. Och på Vägverket vill man fortsätta planera för framtidens vägbyggen med utgångspunkten att bensinpriset 2020 kommer att vara detsamma som idag”.

Insiktsfullt av Gunnar som är ekonomijournalist. Om energibristen är ett värre problem än klimatförändringarna är svårt att säga. Klart är att dessa både megatrender kommer att påverka vår framtid märkbart.

Det är intressant att magasin som Veckans Affärer och Economist idag innehåller många liknande artiklar som denna. Undrar hur många på Vägverket som prenumererar….

PS Jag har lagt upp mig på Facebook. Man måste ju testa….Välkommen att titta in. DS

Dela med dina vänner:


Submit
0 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.