Har semestern tagit slut?

Hade inte tänkt skriva nåt blogginlägg idag. Och det skulle egentligen inte behövas heller – DN har nämligen skrivit en så bra ledare att man häpnar. Läser de bloggar?

”Det som mer än något annat driver utvecklingen mot ökat bilresande är att regionen växer i de yttre delarna där bebyggelsen är glesare. Och ju glesare och mer utspritt vi lever, desto svårare blir det att erbjuda kollektivtrafik som kan konkurrera med bilen.

Även ökande reallöner driver upp andelen bilresor. När fler familjer anser sig ha råd med två bilar ökar sannolikheten påtagligt att arbetsresor görs med bil i stället för kollektivt.Det är alltså inte Cederschiölds fel att prognosen pekar mot växande andel bilresor. Däremot kan man kräva av Cederschiöld och hans regionala motparter att de prioriterar åtgärder som motverkar trenden.”

Det man missar är kanske att anledningen att regionen växer på detta sätt är att vi byggt kapacitetsstarka vägar som möjliggör snabbt pendlande över långa sträckor. Vägarna inducerar utspridd bebyggelse som inducerar ny trafik, som i sin tur ställer krav på ny vägkapacitet osv.

”Spårväg är billigare att bygga än tunnelbana och har mycket högre kapacitet än buss. Därför borde planerna på att ersätta buss 4 med spårvagn tidigareläggas. Spårväg över Västerbron är ett relativt snabbt och billigt sätt att skapa ny kapacitet över vattnet.

Förlängningar av Tvärbanan planeras, i söder från Hammarby sjöstad till Slussen. Även där finns möjligheten att skapa ny kapacitet över vattnet genom att bygga spårväg vidare norrut från Slussen.

Frågan är alltså inte om Förbifart Stockholm skulle göra nytta utan om det inte finns andra projekt som är mer brådskande och ger mer för pengarna.”

Ev har den förklädde guden från igår kommit tillbaka från semestern i alla fall…

PS. Oerhört mycket smartare idéer än de som Björn Lomhörd framförde på ledarplats för några dagar sen. Där föreslog han att vi skulle duscha bort klimatförändringens effekter i städerna genom fler fontäner… DS

Länkar:
DN:s ledare 19 nov 2007
Björn Lomborgs debattartikel

Dela med dina vänner:


Submit
2 kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.