Vårt dagliga bröd

Som jag skrev igår måste godstransporterna effektiviseras och därmed minska i antal och körsträcka, det räcker inte med tekniska förbättringar. Det pekar allt fler forskare på, inte bara Åkerman et al, som jag länkade igår.

Låt mej ge ett exempel:

I din dagligvaruaffär finns Polarbröd. Förmodligen har du ätit flera sorter, de har 14,5% av den svenska matbrödsmarknaden. Det innebär 35.000 ton bröd per år.

De är duktiga, och har hakat på trenden med grövre mjölsorter, och också imagemässigt får vi bilden av de norrländska vidderna med hälsosam luft osv.

Problemet är att varken råvarorna eller marknaden finns i Norrland. Det enda sädesslag som odlas nära är korn, och Polarbröd bakar inte med det. Den enda råvara som finns på plats är i princip vattnet .

Alltså bakas i de tre bagerierna i Älvsbyn, Bredbyn och Omne varje år 35.000 ton bröd där alla råvaror utom vattnet skall transporteras dit, och i stort sett alla färdiga produkter skall transporteras därifrån, i båda fallen dessutom över hela Sverige. Och dessutom transporteras brödet fryst, vilket ger ytterligare miljöpåverkan.

På Polarbröds webbplats kan man läsa att man som ett av miljömålen har att: ”Transporterna in och ut ur bageriet ska vara så effektiva som möjligt” och att man jobbar med miljöförbättringar som t ex ”Råvarorna transporteras till fabriken helt eller delvis på järnväg”. Och det låter ju bra – men räcker inte.

Polarbröd kan säkert finnas även i det framtida hållbara samhället. Men inte med dagens lokalisering och upplägg. Vi kan inte fortsätta att ha dessa ”tomma kalorier”-transporter som inte skulle behövas med ett smartare upplägg.

I framtiden säljer Polarbröd sina recept till lokala ”mikrobagerier” på franschise-basis. Dessa bagerier köper råvarorna så lokalt som möjligt. Och transporterna minskar rejält och därmed energiåtgång och utsläpp. De enda som förlorar är åkerierna. Men de kanske kan öppna mikrobagerier?

(Hittade en liten artikel om Polarbröd som faktsikt berör detta…se nedan).

Länkar:
Polarbröd
Artikel om Polarbröd

Dela med dina vänner:


Submit
5 kommentarer
 1. RDJonsson
  RDJonsson says:

  Jag håller med dig i att det är så det borde gå till, men att de enda som förlorar är åkerierna låter för bra för att vara sant. Älvsbyn, Bredbyn och Omne kan också bli förlorare om de inte längre kan leverera till hela Sverige och därför tvingas lägga ner bagerierna därför att den lokala marknaden är för liten. Schumpeters kreativa förstörelse gör ont…

  Svara
 2. Christer Ljungberg
  Christer Ljungberg says:

  JO, men den behövs. Vi kan inte hålla fast i ohållbara strukturer fölr att jobben skall finns på ett visst ställe. Och kan de inte producera öl av kornet, göra hjortron och transbärssylt och bygga trähus istället?

  Svara
 3. Roger
  Roger says:

  Hej, hållbara transporter är inte lätta att åstadkomma men att helt välja bort dem är ingen vidare lösning heller. Jag antar att det även i framtiden bor människor i norr. Dessa människor kan nog behöva tillgång till kylda och frysta varor som måste transporteras upp i livsmedelsgodkända lastbärare. Det vore ju inte helt optimalt för miljön om dessa rullade söderut tomma heller? Polarbröds transporter är en del i ett större system av transporter ingen isolerad företeelse. Tryck på regeringen för utbyggnad av järnvägen för godstransporter av känslig natur (livsmedel) kanske vore något att rikta mer uppmärksamhet mot?

  mvh

  Roger

  Svara
 4. Christer Ljungberg
  Christer Ljungberg says:

  Du har naturligtvis helt rätt i att det är viktigt att ha en systemsyn. Och jag vet inget om huruvida lastbilarna transporterar andra frysvaror norrut.Jag har sett flera exempel på fel systemavgränsningar när man gör denna typ av analyser.

  Men, jag tror ändå att vi måste börja tänka nytt kring hur vi transporterar varor kors och tvärs över jorden. JAg är övertygad om att det finns mycket att spara och effektivisera. Och bröd för hela Sverige kan inte vara optimalt att göra i Norrland.

  Överhuvudtaget måste lågvärdiga varor som mjölk och bröd produceras mycket närmare kunderna. Förr fanns bagerier i varje liten håla, och mejerier likaså. Idag finns en handfull jättebagerier som producerar plastinpackat bröd till hela Sverige.

  Och en del av de bake-off system som finns i affärerna för att det skall lukta gott av bröd som får oss att hanla mer, får sina degklumpar från Tyskland.

  Men det skulle vara kul att få göra en livscykelanalys på hela produkten Polarbröd.

  Svara

Lämna gärna en kommentar

Vill du gå med i diskussionen?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.